10 thoughts on “Syria and the Turkish and British governments

 1. Pingback: Russian warplane in Israeli airspace, NOT shot down | Dear Kitty. Some blog

 2. Monday 30th November 2015

  posted by Luke James in Britain

  Corbyn warns MPs as the Labour right beat their war drums

  JEREMY CORBYN has laid down a challenge to hawkish Labour MPs ahead of two crunch meetings over Syria today, saying they must listen to party members before voting.

  The Labour leader revealed over 70,000 members have responded to an unprecedented snap consultation over air strikes since Friday.

  The results, which were still being analysed by staff last night, will be presented to meetings of the shadow cabinet and Parliamentary Labour Party being held today.

  Mr Corbyn said he “understands dissent” and respects the different views held by MPs, but also stressed party members “must have a voice.”

  He said: “Surely we must recognise that in a democracy, the Labour Party has a very large membership — nearly 400,000 members — and they have a right to express their point of view.

  “MPs have to listen to it and try to understand what’s going on in the minds of ordinary party members.”

  A survey of 2,453 of the party’s supporters by Labour List staged in the wake of the Paris terror attacks found 63 per cent oppose air strikes.

  The Labour leader fought his corner in a calm and confident TV interview yesterday after facing a deluge of friendly fire last week.

  Right-wing Labour MP John Spellar called Mr Corbyn “the Fuhrer” and said an email to MPs setting out his objections to bombing amounted to a “coup” against the shadow cabinet.

  Responding, Mr Corbyn said: “What I’ve done is what I said I would always do — try to democratise the way the party does things.”

  Unite general secretary Len McCluskey attacked Mr Corbyn’s critics, branding them “Westminster bubble dwellers.”

  He said: “The thought that some Labour MPs might be prepared to play intra-party politics over an issue such as this will sicken all decent people.”

  Mr Corbyn insisted he was not a pacifist as he made the case for a political solution in Syria on the Andrew Marr show.

  But he warned the fourth British intervention in the Middle East since the turn of the century could help Islamic State.

  He said: “There has to be a recognition that if we bomb in Raqqa we’re actually going to take out civilian lives. We would not in effect do very much damage to Isis and actually may make the situation worse not better.”

  The Muslim Council of Britain also warned yesterday that bombing would provide cover for Isis’s “vile ideology.”

  President Dr Omer El-Hamdoon said: “The last thing the British people need is another engagement which will cost billions of taxpayer’s money which the government continuously claims is unavailable for basic services, countless civilian lives claimed in Syria which will create new recruits for the likes of Daesh (Isis), British casualties and a new wave of violence and terrorism in an already dangerously volatile region.”

  Tory Defence Secretary Michael Fallon revealed he had personally been briefing Labour MPs on the legality and effectiveness of air strikes over the weekend. But he admitted that the government did “not yet” have a guaranteed majority and no vote has yet been called.

  Former shadow business secretary Chuka Umunna said yesterday that he would vote for bombing even if it means breaking the Labour whip.

  But Labour MPs Jess Phillips, Liam Byrne and Stephen Kinnock, who are not natural allies of Mr Corbyn, all came out against air strikes.

  http://morningstaronline.co.uk/a-2024-Listen-to-your-Members#.VlwNuL_iMdU

  Like

 3. De nauwe banden van het Turkse regime met de daders van Parijs

  Het is goed om te beseffen dat de organisatie die de aanslagen in Parijs pleegde, goede banden onderhoudt met en zelfs steun krijgt van het Turkse AKP-regime. President Recep Erdogan droomt net als de IS van een kalifaat, een grote alomvattende islamitische staat. Het is een beangstigend idee dat zestig procent van de Turkse stemmers in Nederland bij de laatste verkiezingen op hem stemde.

  Na de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag is er een hernieuwde discussie losgebarsten over de Islamitische Staat (IS). Het idee dat Europa een soort van veilige haven zou zijn en zou blijven, werd ruw verstoord. De Franse president François Hollande deed een schepje bovenop alle onveiligheidsgevoelens door de oorlog te verklaren aan de IS. Zijn regering kondigde vandaag zelfs voor drie maanden een noodtoestand af. De politie kan nu dus haar gang gaan, zonder zich druk te hoeven maken over juridische restricties.

  Aanslagen in Turkije

  Het is belangrijk om ons te herinneren dat de IS alleen al in Turkije in korte tijd vier aanslagen heeft gepleegd. In het Koerdische Diyarbakir tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de progressieve partij HDP. In Suruç waar socialistische jongeren bij elkaar waren gekomen om naar Kobani in Syrisch Koerdistan te reizen om daar steun te verlenen. Dertig jongeren vonden daarbij de dood. En in Ankara waarbij 100 mensen bij een demonstratie de dood vonden. Kort daarna werden twee journalisten, die onafhankelijk verslag deden uit Syrië, onthoofd in de Turkse stad Urfa.

  Het is waarschijnlijk veel mensen in Nederland ontgaan dat er na de aanslag in Ankara twee demonstraties plaatsvonden tegen de IS. Die demonstraties werden georganiseerd door Koerden, socialisten en Alevieten, en waren tegelijk ook gericht tegen Erdogan. Hij en zijn regime hebben immers een rol gespeeld bij al deze aanslagen. Dat is ook belangrijk om ons te realiseren, omdat we ons anders te vaak en te makkelijk laten meeslepen door de selectieve keuzes van de media en de macht, alsof we met de IS-terreur plots te maken hebben met een heel nieuw fenomeen.

  Ideologie

  Het terrorisme van de IS gaat om veel meer dan aanvallen op onze zogenaamde “westerse” vrijheden en normen en waarden, ook al wil de macht ons dat wel doen geloven. De aanslagen in Turkije waren bijvoorbeeld voornamelijk gericht tegen socialisten en progressieve Koerden. Dat laat zien dat de jihadisten vanuit hun ideologische kaders bewuste keuzes maken en niet lukraak zomaar doelen aanvallen. Daarnaast is het geen groot geheim dat de jihadistische organisaties die in Syrië tegen het regime van Bashar Al-Assad vechten, goede relaties onderhouden met het AKP-regime van de Turkse president Recep Erdogan. Tot voor kort konden ze zich vrij bewegen tussen Turkije en Syrië. Turkije was en is nog steeds een veilige thuishaven voor deze jihadisten. En zoals we weten, onderhoudt Erdogan ondertussen ook nog steeds goede relaties met de Europese leiders. De laatste G20-top vond zelfs plaats in Antalya in Turkije.

  Erdogan vertegenwoordigt de legale variant in het hele politieke spectrum van het moslimfundamentalisme. Westerse mogendheden en leiders steunen hem omdat hij een gematigde islam zou vertegenwoordigen. Maar hij heeft vroeger, toen hij nog geen president was maar burgemeester van Istanboel, en ook daarna nog vrij duidelijk uitgelegd hoe hij denkt over secularisme en democratie. Op tv en tijdens openbare bijeenkomsten vertelde hij voorstander te zijn van een systeem waarin sharia-wetten gelden. Ook gaf hij aan dat democratie voor hem een middel was waar hij tijdelijk gebruik van kan maken, maar ook weer vanaf kan stappen wanneer hij dat wil. Ook Erdogans ideologen, zoals bijvoorbeeld de journalist A. Dilipak van de aan de AKP-gelieerde fundamentalistische krant AKIT, maken er geen geheim van dat ze dromen van een toekomstig kalifaat, een islamitische staat. Dilipak verklaarde in Toronto zelfs dat het kalifaat nooit helemaal verdwenen is uit Turkije, en dat de Turkse staat ook vandaag de dag nog bepaalde structuren van het kalifaat in zich draagt.

  Nederland

  Bij de recente Turkse verkiezingen bleek dat de AKP in Nederland gesteund wordt door meer dan zestig procent van de Turkse kiezers. Sommigen zeggen dat deze AKP-stemmers simpelweg misleid worden, maar velen van hen maken wel degelijk een bewuste keuze voor de neo-Ottomaanse ideologie die terugverlangt naar een machtig rijk in handen van het kalifaat. Feitelijk staat deze ideologie niet zo gek ver af van die van de IS. Het Ottomaanse rijk was zo’n kalifaat, een despotisch regime met de sultan, de kalief, aan het hoofd. In dat regime golden de wetten van de sharia. Is het toevallig dat de AKP zich sterk verwant voelt met de IS en andere jihadistische groepen, en zich vijandig opstelt tegenover minderheden als Koerden en Alevieten? Waarom koos de IS juist de socialisten als doelwit bij de aanslagen in Turkije?

  Hoe staan de aanhangers van de AKP tegenover de jihadistische ideeën van groepen als de IS? In een eerder artikel besteedden we aandacht aan hoe AKP-ers en andere Turkse rechtsen reageerden, of juist helemaal niet reageerden, op de aanslag in Ankara. Die aanslag werd, als hij al werd besproken, niet direct toegeschreven aan de IS. Sommige gingen zelfs zover om de slachtoffers van de aanslag tot de daders te maken. De fundamentalistische ideeën van rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit van Rotterdam staan ook niet op zichzelf. Mannen als hij worden alom gerespecteerd. Recent nog werd hij in kranten als Ufuk geprezen om zijn nieuw verschenen boek. Maar ook andere, minder bekende figuren, zoals Aydin Peksert van NIDA, verkondigen vrij gemakkelijk hun wens om de sharia in te voeren. Desgevraagd zei hij onlangs: “Ook al willen we dat, het is nu niet realistisch om ons hiermee bezig te houden”. Peksert en vergelijkbare figuren zijn politiek actief geweest bij progressieve partijen als PvdA.

  Legale weg

  Dat de aandacht nu uitgaat naar aanslagen van de meest radicale en uitgesproken terroristen, leidt de aandacht af van het feit dat we te maken hebben met de uiterst rechtse ideologie van de politieke islam. Een ideologie die vijandig staat, en altijd heeft gestaan, tegenover socialisten, vrouwen, homo’s en andere ‘minderheden’. En die fundamentalisten konden altijd al goed overweg met rechts en extreem-rechts. Er bestaat een bedreigende symbiose tussen fascistische en moslimfundamentalistische ideeën. En daar moeten we als links duidelijk over zijn en stelling tegen nemen. Waar fundamentalisme zegeviert zijn socialisten, vrouwen, homo’s en andere ‘minderheden’ altijd als eerste het slachtoffer. Dit zien we niet alleen terug bij de meest bloedige aanslagen, maar ook bij fundamentalistische partijen die via legale verkiezingen aan de macht komen.

  Afstand nemen

  Islamitische organisaties en hun achterban nemen momenteel terecht afstand van de terroristische aanslagen van de IS in Parijs. Ze wijzen er allemaal op dat die niets te maken hebben met de islam. Er bestaat een reële kans dat extreem-rechtse partijen als het Front National en de PVV nu de angst die momenteel heerst, gaan gebruiken om de bestaande haat tegen moslims verder aan te wakkeren om hun electoraat te doen groeien. Daar moeten we alert op zijn. We moeten elke vorm van haat afkeuren en gezamenlijk bestrijden. Ook moeten we alert zijn en elke vorm van haat en racisme afkeuren en gezamenlijk bestrijden. Ook moeten we de toenemende haat tegen vluchtelingen, die door rechts op een hetzerige manier in verband gebracht worden met het terrorisme, bestrijden.

  We moeten echter niet vergeten dat we hier te maken hebben met een politieke macht die breder en dieper geworteld is dan veel mensen denken, met aan de ene kant de militante strijd met aanslagen en moorden, en aan de andere kant de meer legaal opererende politieke en ideologische vleugel die beschikt over een aanzienlijke achterban en veel sympathisanten. Die politieke macht moet bestreden worden, aan beide kanten. De moslimorganisaties die verklaren hier allemaal niets mee te maken te hebben, hebben een historische taak: Wanneer ze verklaren dat dit niet de islam is, dan moeten ze niet alleen de terroristische daden van de IS en de andere jihadistische organisaties afkeuren, maar ook de hele fundamentalistische ideologie die uiteindelijk doorsijpelt naar beneden en meer en meer mensen besmet.

  Taylan Devrim

  Bron: Doorbraak 22-11-2015

  Like

 4. Bayık: Turkey’s policy on ISIS is dangerous for the whole world

  Calling the world’s attention to the effective battle of SDF led by YPG/YPJ against the ISIS, Bayık emphasised that; “SDF is capable of pushing the ISIS out of Jarablus and Raqqa unless there happens a support to the ISIS from Turkey’s side.

  KCK Executive Council Co-President Cemil Bayık stated that the AKP government blackmails the whole world by legitimating and promoting ISIS.

  Calling the world’s attention to the effective battle of SDF led by YPG/YPJ against the ISIS, Bayık emphasised that; “SDF is capable of pushing the ISIS out of Jarablus within a short time. They can take Raqqa as well unless there happens a support to the ISIS from Turkey’s side. International powers should remove this obstacle of Turkey.”

  Bayık made significant evaluations in his column on Azadiya Welat and Yeni Özgür Politika dailies, in which he wrote about the elimination of Turkey’s barrier in the fight against ISIS, the pro-ISIS mindset growing among the Turkish society and the Turkish state’s multidimensional military and political attacks against the Kurdistan people.

  Bayık wrote the followings under the title ‘AKP blackmails the world’, which was translated into English by ANF English service.

  “Just like what happened during Turkish national team’s previous soccer match in Konya, another national soccer game in Istanbul has witnessed a protest of the slain people. Victims of the Paris attacks were booed and the minute’s silence was turned into a public expression of respect for the suicide bombers. This is the point Turkey has got to today. These cases have clearly manifested the sameness of the AKP mindset and ISIS mindset.

  ‘AKP MADE TURKEY A INTO COUNTRY WHERE MASSACRE OF CIVILIANS IS REJOICED’

  Has there ever been witnessed before, a community that rejoices the death of civilians so much? The AKP government has made Turkey into a country where massacre of civilians is welcomed with joy. Nothing could ever be as terrifying as leading the society up to such a point. The praise of murderers and protest of victims in Konya and İstanbul didn’t just happen suddenly for no reason. This is a situation created by the AKP government. Besides the political and financial support, ISIS also gets the greatest moral support from Turkey. From this point of view, it is a major illusion to assume that Turkey will fight against the ISIS. Those from the same mindset do not fight but only strengthen each other.

  ‘TURKEY’S POLICY IS DANGEROUS FOR THE WHOLE WORLD’

  Paris massacre has proved that Turkey pursues a policy that is dangerous for the whole world in addition to the Kurds and the Middle East. Just like the Ankara massacre which was perpetrated in collaboration with AKP, the Paris massacre was also a consequence of the policies pursued by Turkey. Whoever ignores this truth cannot wage a straight fight against the ISIS. It is no more possible to get rid of the ISIS without an elimination of the AKP mindset and policy. ISIS suffers heavy blows one after another in the hands of the Kurdish people’s freedom forces but it sustains owing to the policies of the AKP government which blackmails the whole world in an unprecedented manner as a political power.

  ‘AKP MEDIA LEGITIMATES AND PROMOTES ISIS’

  Erdoğan and AKP always argue that “terror cannot have a religion or identity”. Of course, it would be wrong to identify ISIS with Islam. Even, ISIS is the counter-Islam that defames the religion and is an enemy to it. This is true. Yet, there is another reality that ISIS emerged from inside the Islamic community and geography. This has social and historical factors as well, but it is politically important to see the factors that raised and strengthened ISIS. It is a wrong approach to treat the problem on the basis of historical and cultural factors alone. Such an approach would mean legitimating the ISIS’s inhuman character which is enemy to humanity. This indeed is what is done by the pro-AKP media which doesn’t only legitimate but also promotes ISIS.

  This political support is the very first point that needs to be eliminated in order to force ISIS to draw back. In a contrary case, social and cultural precautions might be helpful very much belatedly. In this regard, it is a must that Turkey end its support to the ISIS, which consequently requires a stance against the policies of the AKP. The whole world adopts an attitude against the ISIS now but it will not be possible to accomplish in the fight against ISIS unless Turkey too adopts an anti-ISIS approach.

  With regards to the battle against ISIS, it is of primary importance to give a fight on the ground. When viewed from this aspect, the anti-ISIS battle of YPG/YPJ and Syrian Democratic Forces is a dignified one. If ISIS is meant to be defeated, it is these publicly supported forces that will do it. Otherwise, it is not possible to accomplish a (lasting) result in the event that external military forces take over the battle in the field.

  ‘ISIS IN A PROCESS OF DEFEAT’

  ISIS has entered a process of defeat, as long as no wrong policy is pursued in this regard. The Syrian Democratic Forces that involve YPG and YPJ have the capability to defeat ISIS. They can push ISIS out of Jarablus within a short time, and also in Raqqa unless there happens a support from Turkey’s side.

  Kurds, Arabs, Syriacs, Armenians, youths, women and other communities across Syria can easily clear their territory of ISIS and Al-Nusra. Once the obstacle of Turkey is eliminated, it will mean ISIS has come to an end. This reality needs to be known by the whole world. If international powers want to defeat ISIS, they should firstly stop Turkey from being an obstacle in front of this struggle.

  ‘TURKEY WANTS TO CONFRONT KDP WITH PKK’

  Turkey is constantly after weakening the forces that fight the ISIS. Within this scope, it wants to make KDP confront PKK now. This is why Feridun Sinirlioğlu (Turkish Foreign Minister) was hastily sent to Hewler soon after November 1 election.

  Turkey wants to make KDP and PKK engage in conflict with each other in Shengal, in addition to intending to create such a conflict over Rojava as well. In this way, it is planning to weaken the forces fighting ISIS and thus strengthen his own position. In consideration of the fact that HPG/YJA Star and YPG/YPJ give the most effective fight against ISIS, Turkey wants to make KDP confront these forces and thus relieve its greatest ally, ISIS.

  The states subjecting Kurds to cultural genocide and exploitation have always created a conflict and separation among the Kurdish people. However, Kurds have become self-aware and learned their history very well today. This is why these tricks of the Turkish state will be defeated this time.”
  Source: NEWS DESK – ANF 20-11-2015
  ============================================================================

  YPG: Attacks by the Turkish army and ISIS groups continue

  YPG (People’s Defense Units) has reported ongoing attacks by ISIS gangs against villages near the Euphrates and by the Turkish army against Girê Spî and Kobanê.

  According to a written statement by YPG Press Office, a mortar attack launched by ISIS gangs from south Jarablus targeted the Boraz village to the southwest Kobanê at 12:30 on 19 November. Two civilians, including a child, lost their lives and one other was wounded as a result of the terrorist attack.

  According to the YPG statement;

  ISIS gangs launched a mortar attack against Rahva village in Ayn Îsa town of Kobanê between 13:00-14:00 in the afternoon of 19 November. YPG forces launched an operation against gang groups deployed in Qereqozax area to the southwest of Kobanê between 09.00 and 10.00 on 19 November, during which one ISIS member was killed.

  Gang groups carried out another mortar attack from their positions in south Jarablus, which targeted the Qereqozax village and its surroundings between 07.30-08.00 and 13:00-14:30 of 20 November. ISIS groups also conducted a mortar attack against Boraz village to the southwest of Kobanê town at 14:00 on 20 November.

  PROVOCATIVE ATTACKS BY THE TURKISH ARMY CONTINUE

  On the other hand, Turkish army’s attacks that are aiming at the People’s Defense Units’ security positions near Kobanê region borderline since October 24 continue to the time. YPG Press Office reported that the Turkish troops patrolling at the borderline around Silipqiran village to the west of Girê Spî launched an attack with A4 heavy weaponry on 19 November.

  Turkish troops also targeted the Zeytuna position and Tal Findir village to the west of Girê Spî with A4 heavy weaponry at 04:35 of 20 November. Zeytuna position was once again attacked by the Turkish military with A4 heavy weaponry at 20:30 and 21:30 the same day.

  Tal Findir and the wheat silos (sawama) in the village were also hit by Turkish army with A4 heavy weaponry at 21.00 and 22.00 yesterday.
  Source: NEWS DESK – ANF 22-11-2015
  =============================================================================

  Assassination attempt on HDP co-chair Demirtaş in Amed

  HDP (Peoples’ Democratic Party) co-chair Selahattin Demirtaş was targeted by an assassination attempt while travelling in his official car in Amed late Sunday evening.

  Speaking to ANF, Demirtaş reported a bullet mark on the rear window of his bulletproof official car. HDP co-chair said the bullet mark on his head level was noticed by his guards after getting off the car, while none of them heard a gunshot.

  Demirtaş said his official car has been taken to the criminal department of police directorate for an analysis, adding that no cartridge bullet has been encountered.
  Source: AMED – ANF 23-11-2015
  =============================================================================

  KNK calls for a stance against Turkish aggression on Kurdish people

  KNK urged everyone who believes in peace, stability, friendship, justice and democracy to support Kurds and make a stand against this brutal campaign waged to suppress Kurds into silence and surrender.

  Co-Chairman of the Kurdistan National Congress (KNK), Rebwar Rashed, has released a statement urging the international democratic opinion to stop Turkish aggression against Kurdish people.

  The KNK statement underlined that while the International Coalition, democracies and many decent people around the world are preoccupied with ISIS´s terrorist activities far beyond Syria and Iraq, Turkey is deepening its war against the Kurdish people as never before.

  Remarking that Turkey’s war against the indigenous people in the Middle East comprises prohibiting the mother-tongue, culture and music of these people, KNK said displacements, confiscating properties, imprisonment, persecution and committing preplanned crimes are characteristics of Turkey’s outright war.

  KNK put emphasis on the fact that; “On July 23rd Turkey declared that it would become a part of the International Coalition against ISIS, but unfortunately Turkey’s overall support for ISIS has since been intensified rather than reduced. Instead of fighting ISIS, Turkey started to attack Kurdish guerrilla forces, the only forces which are fighting and have fought successfully against ISIS.”

  Noting that Turkey has been fighting Kurds despite the Kurdish people’s wish for peace and a political solution, KNK recalled that the PKK’s leadership has extended the hand of peace and reconciliation to the Turkish people, presented a road map and concrete models for political solutions and made the proposal for countries and organizations such as the US and EU to mediate.

  In addition, the HPG (Kurdistan People’s Defense Force) has announced and put into practice many unilateral ceasefires, but Turkey has so far refused to enter into a bilateral ceasefire.

  KNK pointed out that the Turkish aggression, which intensifies day by day, is not only through its support for ISIS, adding; “Repeated suicide bombs against Kurdish peaceful demonstrators, even in Ankara, gunning down children, women and the elderly, destroying Kurdish cemeteries, burning Kurdish shops and homes and enforcing arbitrary curfews are among the Turkish atrocities. The Turkish special military forces [“police”] are everywhere in Kurdistan. These forces are supported by paramilitary gangs whose identities are unknown. They use tanks, armored vehicles, cannons and helicopters. Kurdish cities such as Diyarbakır, Cizre, Gever, Şırnak, Silopi, Hakkâri and Van are turned into war-zones. The city of Nusaybin is under Turkish military siege now for the 10th day. Only in Nusaybin at least 8 civilians have been killed.”

  KNK said that at the same time Turkey is attacking Rojava Kurds, specifically in the areas of Girê Spî and East of the Euphrates river with an aim to provoke a war with Kurds inside Syria too, to find “security” excuses to go inside Rojava (West Kurdistan) and occupy an buffer area.

  “Turkey is denying the existence of the Kurdish people and waging an extermination war through assimilation and barbaric oppressive policies and ignoring the Kurds’ cry for peace. The AKP government has a problem-focusing approach not a problem-solving perspective, and therefore it does not respond for calls for dialogue and negotiation”, KNK said.

  Stressing that the Kurdish people’s call for peace, democracy and justice must not go unheard, KNK urged everyone who believes in peace, stability, friendship, justice and democracy to support Kurds and make a stand against this brutal campaign waged to suppress Kurds into silence and surrender.

  KNK ended its statement by calling on everyone to contribute to a peaceful solution.
  Source: NEWS DESK – ANF 24-11-2015

  Like

 5. Pingback: British Blairite ‘Labourites’ support Cameron’s war on Syria | Dear Kitty. Some blog

 6. Wednesday 9th December 2015

  posted by Morning Star in World

  by James Tweedie and Luke James in Westminster

  TURKEY said it had withdrawn its uninvited troops from northern Iraq yesterday as Russia took the matter to the UN security council.

  Ankara claimed it was reinforcing an anti-Islamic State (Isis) training mission for Kurdish forces — opposed to the separatist Kurdistan Workers’ Party — and police driven from nearby oil-rich Mosul.

  But Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi said that the Turkish troops were sent in without the knowledge or consent of his government.

  Mr Abadi also accused Turkey of allowing Isis recruits into Iraq and the oil that funds Isis to be smuggled out.

  But by yesterday afternoon Ankara said it had withdrawn its forces.

  The Russian Foreign Ministry has also condemned the bombing on Monday of Syrian troops in the Isis-besieged city of Deir el-Zour, which it blamed on the US. Washington has in turn blamed Moscow for the attack.

  Russia also slammed the US for an attack that killed more than 20 civilians in Hassakeh province.

  Moscow has reportedly deployed a submarine armed with cruise missiles off Syria’s coast, while Washington has sent the aircraft carrier USS Harry S Truman to the Mediterranean.

  US Secretary of State John Kerry said yesterday that the next round of talks on ending the war — in New York later this month — depended on the outcome of a summit of opposition groups in Saudi Arabia that began yesterday.

  Islamic fundamentalist militias Jaysh al-Islam and Ahrar al-Sham are present at the meeting in Riyadh, which is seen as a push for a united front against negotiation with the government of President Bashar al-Assad.

  http://morningstaronline.co.uk/a-8efc-Turkey-withdraws-troops-from-scandalised-Iraq#.Vmgov7_iMdU

  Like

 7. Minister quits over far-right contacts

  SWEDEN: Green Party housing minister Mehmet Kaplan resigned yesterday amid questions over his contacts with Islamists and ultra-nationalists from his native Turkey.

  Mr Kaplan claimed to have done nothing wrong but was resigning because criticism was interfering with his ability to do his job.

  He came under pressure after media published photos of him dining with Turkish Swedish leaders, including the local leader of the far-right Grey Wolves.

  http://morningstaronline.co.uk/a-a7e0-World-in-Brief-Tuesday-April-19-2016#.VxYvWHra44A

  Like

 8. Pingback: Gay Syrian refugee murdered in Turkey | Dear Kitty. Some blog

 9. Pingback: Bloody bombing of wedding in Turkey | Dear Kitty. Some blog

 10. Pingback: Free speech threatened in Turkey | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.