25 thoughts on “Hitler’s Holocaust’s fat cat profiteers

 1. Pingback: Neo-nazism in Germany | Dear Kitty. Some blog

 2. Pingback: French Holocaust survivor speaks out against neo-fascism | Dear Kitty. Some blog

 3. Pingback: Coca-Cola stops propaganda for Hitler’s Third Reich | Dear Kitty. Some blog

 4. Pingback: Ravensbrück, Hitler’s death camp for women | Dear Kitty. Some blog

 5. Pingback: Auschwitz SS nazi on trial | Dear Kitty. Some blog

 6. Pingback: Controversy and denial on Croatian soldiers in Afghanistan | Dear Kitty. Some blog

 7. De mythe van de goede oorlog
  Jacques Pauwels over WOII en een gedicht van Charles Ducal

  Bekijk hier de hele conferentie op video.

  Op 8 mei is het 70 jaar geleden dat Wereldoorlog 2 ten einde kwam. Was het werkelijk enkel een strijd van goed tegen kwaad, van democratie tegen fascisme, zoals het ons wordt verteld, of was de realiteit complexer? Intal Leuven nodigde historicus Jacques Pauwels uit om op de vooravond van deze verjaardag zijn boeiende analyse te geven. Bekijk de conferentie integraal onderaan het verslag.

  Terwijl WOI algemeen beschouwd wordt als een ongeluk in de geschiedenis, wordt WOII toegeschreven aan de slechterik Hitler. Volgens Jacques Pauwels is WOI geen ongeluk van de geschiedenis en zijn de motieven achter beide oorlogen dezelfde. De oorzaak van beide oorlogen ligt bij de elite die baat had bij deze oorlogen.

  Wie heeft belang bij oorlogen?

  Ten tijde van WOI bestond de elite uit de adel (de grootgrondbezitters) en de industriëlen die toen nog vooral de nationale industrie controleerden zoals het Duitse Krupp. Concurrentie tussen de elites van de verschillende landen voor goedkope grondstoffen leidde naar WOI. Om de nationale economie te versterken was het nodig om de landsgrenzen uit te breiden en kolonies te veroveren. Daarom was WOI een imperialistische oorlog. Maar WOI was niet alleen een imperialistische oorlog, het was ook een oorlog van zijn tijd.

  Inderdaad, een ander aspect van het begin van de 20-ste eeuw was de opkomst van revolutionaire ideeën. De elite vreesde daarom ook de massa’s die steeds meer eisen begonnen te stellen. Om de massa’s beter te controleren leek de oorlog een goed middel. Daarom werd de oorlog beschouwd als een methode om de democratie tegen te gaan.

  Onverwachte uitkomst

  De gevolgen van WOI brachten echter het omgekeerde van wat verwacht werd. Duitsland en haar bondgenoten verloren de oorlog, maar het was vooral de revolutie in Rusland die het einde van WOI tekende. Deze revolutie werd als een bedreiging ervaren door de elites in alle andere landen en de vrees voor meer revoluties leidde enerzijds tot grote repressie van de arbeidersbeweging, maar ook tot democratische toegevingen aan de massa’s om erger te voorkomen. Uiteindelijk was het het Italiaans fascisme dat een uitweg bood voor de machthebbers en hun kapitalistische vrienden. Duitsland volgde al snel met de uitbouw van een anti-revolutionaire, anti-democratische en autoritaire regering.

  Het waren de industriëlen en de adel (de invloed van deze laatste taande snel sinds WOI) die de opkomst van de fascisten steunden. Hitler bijvoorbeeld werd gesteund door de elite wiens agenda niet was verandert in vergelijking met WOI. Er werd van hem enerzijds verwacht dat hij de imperialistische doelstellingen van WOI zou realiseren, het verkrijgen van grondstoffen door het grondgebied uit te breiden en anderzijds om de mogelijke revolutie tegen te gaan.

  De revolutie was in de aanloop van WOI eerder een schrikbeeld, maar in 1939 was de revolutie in de Sovjet-Unie een feit. De rijke grondstoffen van de Sovjet-Unie, samen met de vernietiging van deze laatste waren het belangrijkste doel voor Duitsland. Daarom was WOII niet enkel een oorlog tussen imperialisten maar ook tussen Duitsland en de Sovjet-Unie.

  Heeft de VS ons gered van het fascisme?

  Jacques Pauwels is duidelijk. Alle geallieerden hebben WOII gewonnen, maar de oorlog is beslist aan het oostfront. De meerderheid van de Duitse oorlogsmiddelen zijn ingezet aan het oostfront en de Sovjet-Unie heeft de oorlog daar gewonnen. Eerst door de oorlogsmachine vlak voor Moskou te stoppen en in de tegenaanval te gaan op 5 december 1941, later door de Slag om Stalingrad te winnen.

  Naast het gevecht tussen het imperialisme en het socialisme was er ook een strijd tussen de verschillende imperialistische landen. Na de oorlog waren alle imperialistische landen uitgeteld, behalve de Verenigde Staten die als enige imperialistische grootmacht overbleef. In 1945 was de oorlog tussen de imperialistische landen dus beslecht in het voordeel van de Verenigde Staten, maar het andere doel van de oorlog, de revolutie verslaan was niet gelukt, integendeel, de Sovjet-Unie bereidde zich uit naar het Westen, tot aan de Duitse grens. Het is pas met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat ook dat doel werd bereikt.

  Conclusie

  Voor Jacques Pauwels zijn WOI en WOII onlosmakelijk met elkaar verbonden. In beide oorlogen wilde de elite de sociale revolutie blokkeren en anderzijds een uitbreiding bekomen van de nationale belangen van de eigen elites door grondgebied met belangrijke grondstoffen te veroveren.

  Bekijk via deze link ook de uiteenzetting van Jacques Pauwels over WOI.

  Like

 8. Pingback: British Daily Mail compares Muslims refugees to rats, like nazis did with Jews | Dear Kitty. Some blog

 9. Pingback: Nazi tattoos in Germany | Dear Kitty. Some blog

 10. Pingback: Nazi criminals tried in Nuremberg, seventy years ago | Dear Kitty. Some blog

 11. Pingback: German neo-nazi charged for Auschwitz tattoo | Dear Kitty. Some blog

 12. Pingback: Anti-nazi artist John Heartfield, new book | Dear Kitty. Some blog

 13. Pingback: Turkish President Erdogan, after emulating Blair, emulates Hitler | Dear Kitty. Some blog

 14. Pingback: Bertolt Brecht play on nazi Germany | Dear Kitty. Some blog

 15. Pingback: Son of Saul, film on Auschwitz mass murder | Dear Kitty. Some blog

 16. Pingback: Neo-nazi danger in Scotland | Dear Kitty. Some blog

 17. Pingback: Bayer, from Auschwitz to Monsanto | Dear Kitty. Some blog

 18. Pingback: German militarism and nazism | Dear Kitty. Some blog

 19. Pingback: Brecht anti-Hitler play Arturo Ui on stage | Dear Kitty. Some blog

 20. Pingback: Polish nazi band’s concerts cancelled | Dear Kitty. Some blog

 21. Pingback: United States pro-immigrant children demonstrators interviewed | Dear Kitty. Some blog

 22. Pingback: Dutch far-right party FvD and its critics | Dear Kitty. Some blog

 23. Pingback: German theatres against neo-nazism | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.