5 thoughts on “Grassroots movements quit climate conference, protesting against rich countries’ governments

 1. Pingback: Qatar dictatorship’s ‘free’ press | Dear Kitty. Some blog

 2. filippijnse vertegenwoordiger, yeb sano, uit de klimaatonderhandelingen gezet onder druk van europa en de vs

  Yeb Sano, Filippijns boegbeeld van de strijd tegen de klimaatverandering, is onder druk van de Verenigde Staten en Europa uit de uit de Filippijnse delegatie van de Klimaatconferentie in Lima gezet.

  Het gaat hier om een flagrant gebrek aan wil van de kant van de landen in het Noorden om tot een globaal akkoord te komen.

  De 20ste Conference of Parties (COP20) van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC) brengt 195 Staten samen. De conferentie is gestart op maandag 1 december in Lima (Peru) en zal eindigen op 12 december. Dit is de laatste rechte lijn in aanloop naar de conferentie in Parijs in december 2015 waar volgens de verwachtingen een globaal akkoord gesloten zal worden.

  In de afwezigheid van Yeb Sano, Filippijns boegbeeld van de strijd tegen de klimaatverandering, zien we duidelijk de onwil van de Verenigde Staten en de Europese Unie om zich in te zetten voor een eerlijke, ambitieuze en globale overeenkomst.

  Op de COP 19 in Warschau had Yeb Sano nog met tranen in de ogen de rijkste landen gesmeekt om gepaste maatregelen te nemen om de klimaatverandering aan te pakken. Zijn oproep toen, in de nasleep van tyfoon Haiyan die over de Filippijnen had geraasd en miljoenen slachtoffers had geëist, was indrukwekkend.

  Op de klimaatonderhandelingen maakten de Filippijnen deel uit van de Like-minded Group of Developing Countries (LMDC, de groep van gelijkgestemde ontwikkelingslanden) waartoe een twintigtal landen behoren, zoals Venezuela, Algerije, Argentinië, India, China, Mali en Saudi-Arabië.

  De voorbije jaren is deze groep meer en meer op de voorgrond gekomen in de onderhandelingen en heeft ze een steeds grotere invloed gekregen, wat sommige landen zou kunnen storen.

  Volgens Reporterre is dit de reden waarom “de aanwezigheid van de Filippijnen een aantal landen, in het bijzonder de Verenigde Staten en de Europese Unie, koude rillingen bezorgt. Want de Filippijnen spreken zich uit voor landen die getroffen worden door de klimaatverandering en zijn de verdedigers van een rechtvaardig akkoord dat de landen in het Noorden zou vragen de grootste inspanningen te leveren gezien hun historische verantwoordelijkheid in het uitstoten van broeikasgassen.”

  Het zijn de VS en de EU die druk gezet hebben op de Filippijnen zodat ze uit de LMDC zouden stappen en niet langer vertegenwoordigd worden door Yeb Sano. Het gaat hier om een flagrant gebrek aan wil van de kant van de landen in het Noorden om tot een globaal akkoord te komen.

  Hier kan je een video bekijken waarin Yeb Sano het niet heeft over zijn afwezigheid op de COP 20 maar waarin hij aankondigt tijdens de conferentie te zullen vasten omdat hij zich zorgen maakt over de toekomst en omdat hij een klimaatcrisis wil voorkomen.

  Yeb Sano #fastfortheclimate message for the Press conference in Lima COP20

  Bron van het artikel: http://g3w.be/news/yeb-sano-repr%C3%A9sentant-philippin-%C3%A9cart%C3%A9-des-n%C3%A9gociations-climatiques-%C3%A0-lima-sous-pression-euro

  Bron van referentie Reporterre: http://www.reporterre.net/spip.php?article6644

  Voor meer informatie kan je ook het volgende artikel lezen: “Philippines drops key negociators for Lima climate change talks”.

  Like

 3. Pingback: Shell oil lies to children about global warming | Dear Kitty. Some blog

 4. Pingback: Heineken beer’s African forced prostitution scandal | Dear Kitty. Some blog

 5. Pingback: Big Oil guilty in Philippines climate disasters | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.