Old whaler denounces whaling of today


This is a video of humpback whales in the Indian ocean.

This afternoon, to the visitors’ center of Schiermonnikoog.

It includes one sea water aquarium, and one fresh water aquarium.

The sea water aquarium has a shore crab, and a flounder, and other vertebrate and invertebrate marine animals.

In the fresh water aquarium, snails, rudd, and sticklebacks.

Part of the exhibits is about the whaling history of Schiermonnikoog. In the seventeenth-eighteenth centuries, Dutch whalers, including from Schiermonnikoog, went to the Arctic. The whales there were nearly hunted to extinction, and Dutch whaling died.

In the twentieth century, it became technically possible to hunt the fast rorqual whales of the Antarctic. After the hungry years of the Second World War, Dutch whaling started again, this time in the Antarctic. Many sailors in the whaling crews were from Schiermonnikoog.

According to an old Schiermonnikoog whaler, Tjibbe Talsma, present in the center today, starting whaling again fitted in a pattern of thought of the late 1940s-1950s: many people were hungry, and Unilever could make profits using whales for margarine and soap. He had worked for years, first on the big Dutch whaling factory ship Willem Barendsz, hauling inside blue and other big whales.

Later, he worked on a smaller catcher ship. In the 1960s, Dutch whaling stopped again, as Antarctic whaling stocks went down rapidly.

As for whaling today, as practiced by Japan and Norway, Mr Talsma considered it a big crime.

Advertisement

9 thoughts on “Old whaler denounces whaling of today

 1. Ook Texelaars naar de IJszee

  donderdag 7 november 2013

  Door Gerbrand Gaaff

  Rond 1700 kwam de walvisvaart vanaf de Waddeneilanden op gang. We kennen deze bladzijde uit de geschiedenis vooral van de indrukwekkende commandeurshuizen en typische begraafplaatsen op Ameland. Maar ook Terschellingers, Vlielanders, Harlingers en Texelaars gingen op jacht in de wateren rond Groenland en Spitsbergen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er vrijwel evenveel Texelaars als Amelanders op jacht waren naar spek, knoken en baleinen.

  Verborgen geschiedenis

  De commandeur was de hoogste bevelhebber op een walvisvaarder. Op Texel hebben de commandeurs veel minder sporen achtergelaten dan op Ameland. Lange tijd werd de achttiende-eeuwse welvaart van het dorpje Den Hoorn vooral toegeschreven aan het loodswezen. Maar er duiken steeds meer bewijzen op dat verschillende families ook veel geld verdienden met de walvisvaart. De Texelse historica Ineke Vonk-Uitgeest deed uitgebreid archiefonderzoek en toonde aan dat er in die tijd ongeveer evenveel commandeurs van Texel vertrokken als van Ameland.

  Overkantse rederijen

  De commandeurs voeren in dienst van rederijen die de schepen leverden. Die rederijen waren allemaal aan ‘de overkant’ (Texels voor ‘de vaste wal’) gevestigd. Daar werden de schepen ook gedurende de winter opgelegd. In het voorjaar rekruteerde de commandeur zijn bemanning, reisde hij per beurtschip naar de winterhaven en vertrok van daaruit naar het noorden.

  Buit

  De Texelse walvisvaarders waren vooral actief in de Straat Davis (tussen Groenland en Canada) en rond Spitsbergen. Voor ons zijn walvissen fascinerende, intelligente dieren die we op alle mogelijke manieren willen beschermen. In de achttiende eeuw waren het bronnen van kostbaar walvisspek en baleinen. De beenderen gingen mee voor de lijmkokerijen. Als de walvisvaarders na ongeveer een maand varen waren aangekomen in de jachtgebieden voeren de schepen het gebied rond, speurend naar walvissen. Met geluk dook er een Groenlandse walvis op. Deze dikke, trage zwemmer was het gemakkelijkst te vangen. Sloepen met roeiers en een harpoenier probeerden het dier te vangen. Tweede keus was de wat minder vette noordkaper. Regelmatig sprong er ook een combaars op. Die soort kennen we nu als de bultrug. Deze snelle zwemmer was echter veel moeilijker te achtervolgen door de roeiers. De reders hielden per commandeur een lijst bij van de vangsten. Zo weten we dat de Hoornder commandeur Klaas Daalder tussen 1725 en 1736 vier slechte jaren (minder dan 3 walvissen), vijf gewone jaren en drie topjaren (meer dan 5 walvissen) heeft meegemaakt.

  Bemanningen

  De sleutelfuncties aan boord, zoals de stuurman, harpoenier, speksnijders, de kuiper, de timmerman en de chirurgijn werden meestal toebedeeld aan Texelaars, vaak zelfs uit de eigen familie. Voor de overige functies betrokken de commandeurs veel mannen uit Noord-Duitsland.

  Beperkte isolatie

  De walvisvaarders verzamelden zich vaak na het vertrek uit de winterhavens op de redes in het Waddengebied, om bij gunstige wind samen naar het noorden te vertrekken. In de jachtgebieden opereerden de schepen vaak zelfstandig. Elke commandeur had specifieke, min of meer beschermde kennis van het weer, de ijsgang, de zee en het gedrag van de walvissen ter plekke. Maar in geval van nood schoten zij elkaar te hulp. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 1777, toen de poolzomer extreem koud was en veel schepen vast kwamen te zitten in het ijs.

  Einde

  Tegen het einde van de achttiende eeuw was de populatie aan Groenlandse walvissen en noordkapers gedecimeerd. Bovendien zorgden de Engels-Hollandse oorlogen voor een algehele malaise in de Nederlandse maritieme wereld. Deze twee factoren zorgden ervoor dat de walvisvaart nauwelijks meer loonde. In 1794 vertrok Lourens Boon uit de Waal als laatste Texelse commandeur naar Spitsbergen. Tot 1798 monsterden nog enkele Texelse opvarenden aan bij vooral Huisduiner commandeurs, maar daarna was het echt afgelopen.

  Bronnen

  Vonk, I. 2012: Texelse walvisvaarders tussen de ijsschotsen. MA-scriptie Rijksuniversiteit Leiden.

  Over de herontdekking van een commandeurshuisje (Herenstraat 49) in Den Hoorn, Texel: een special van de Uitgave van de Historische Vereniging Texel, september 2010 (met een zeer uitgebreide levensbeschijving van de commandeurs Klaas Jacobsz Daalder en Simon Walig): http://www.walvisvaardershuisjetexel.nl/nieuws/10-09_uitgave%20Historische%20Vereniging.pdf

  http://www.waddenvereniging.nl/wadweten/?item_id=7372

  Like

 2. Pingback: Blue whale Isabela’s long journey, new research | Dear Kitty. Some blog

 3. Pingback: Scottish Orkney islands whale watching | Dear Kitty. Some blog

 4. Pingback: Whales in Britain | Dear Kitty. Some blog

 5. Pingback: Shark egg with living embryo found | Dear Kitty. Some blog

 6. Pingback: Stop whale kiling now | Dear Kitty. Some blog

 7. Pingback: Blue whale songs change, why? | Dear Kitty. Some blog

 8. Pingback: Big Scottish sperm whales pod | Dear Kitty. Some blog

 9. Pingback: Whaling, terrible for whales, benefited some birds | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.