Dutch photographer arrested for photographing violent United States soldier


This 10 January 2006 Dutch TV video is about a demonstration of people from Schinveld village in Limburg province in the Netherlands. The demonstration was against cutting down the nature reserve Schinveld forest for NATO AWACS military aircraft based in Germany which make much noise.

Translated from Dutch NOS TV:

NRC photographer in prison cell because he refused to give up photos

Today, 09:13

A photographer from NRC Handelsblad daily was jailed on Sunday for two hours because he refused to give footage to the police. The NRC is angry about it and has referred the case to the College of Attorneys General, the daily administration of the Public Prosecution Service.

Freelancer Chris Keulen was working with a NRC reporter near Brunssum.

In Dutch Limburg province. Where there is a NATO military headquarters.

They made a story about noise pollution by NATO reconnaissance aircraft.

These are AWACS aircraft, which are illegal in the USA because of their noise problems. People in Limburg have been waging massive actions for many years against the AWACS noise.

According to NRC, a fight between an activist and a US soldier in civilian clothes occurred during the report. The activist got a swollen face, stretched knee bands and bloodshed.

Keulen made pictures of the incident. When he reported to the police station for a witness statement, he was asked to give up the photos. He refused that. He was then arrested and, according to Keulen, there was an “intimidating and unpleasant” atmosphere. Eventually his camera was seized.

No permission

The NRC says police and justice department have violated their own rules because no permission had been requested from a judge. …

What is the reason for the police action? He does not know. “Maybe because it was a US American.” He calls the actions of the soldier excessive.

‘A matter of concern’

The College of Attorneys General is now investigating the matter. Chief editor Peter Vandermeersch has already asked the public prosecution service to cancel the case against Keulen and to destroy the seized photographs. “It is a matter of concern that the police and the judiciary seem to be unfamiliar with their own rules on seizure”, he says.

UPDATE: the Public Prosecution Service has admitted they were wrong: here.

6 thoughts on “Dutch photographer arrested for photographing violent United States soldier

 1. Rechter: Nieuw onderzoek geluidsoverlast AWACS

  De overheid is tekortgeschoten in het onderzoek naar de materiële en fysieke schade die lawaaiige AWACS-vliegtuigen boven Zuid-Limburg aanrichten. Nieuw onderzoek is vereist, zo oordeelt de rechtbank.

  Minister Hennis (Defensie) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) moeten opnieuw laten onderzoeken in hoeverre laagvliegende AWACS boeven de Limburgse gemeente Onderbanken daadwerkelijk schade aanrichten aan mens en milieu. Mocht daar serieus sprake van zijn dan dient er te worden gekeken hoe de overlast van de militaire radartoestellen, die vliegen vanaf de naburige NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen, kan worden gestopt.

  Dat heeft de rechtbank Limburg woensdag beslist naar aanleiding van verzoeken van inwoners van Brunssum en Schinveld voor schadevergoeding en het stoppen van de geluidsoverlast. De Raad van State had vorig jaar al opdracht gegeven aan Hennis en Dijksma schade en geluid opnieuw te onderzoeken. Maar volgens de rechtbank schoten beide bewindslieden daarin tekort en haalden ze onder meer oud onderzoek aan. De bewindslieden moeten hun huiswerk overdoen.

  De rechter wil niet zelf beslissen tot schadevergoeding en geluidsreductie. Dat is een taak van beide bewindslieden, die zijn nu aan zet. De rechter constateert onder meer dat het type Boeing dat voor de AWACS-vluchten wordt gebruikt in Amerika en de Europese burgerluchtvaart al jaren verboden is vanwege de grote geluidsoverlast. „De minister zal daarom moeten uitleggen waarom het niet mogelijk is in NAVO-verband voorwaarden te stellen over het type vliegtuigen dat wordt gebruikt”, aldus de rechter.

  De Vereniging Stop AWACS is niet tevreden over de uitspraak. Voorzitter Nico Trommelen vindt dat de rechter de overheid een deadline had moeten opleggen voor het inperken van de geluidsoverlast. „Wél staan ze nu met hun rug tegen de muur. Ze moeten iets gaan doen en wij wachten af.” Als de afhandeling te lang duurt, onderneemt de vereniging nieuwe stappen. „Ik heb ze een touw om de nek gedaan, dat trek ik nu kei en keihard aan”, aldus de immer strijdvaardige Trommelen.

  De AWACS vliegen vanaf de naburige NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen op lage hoogte over beide Limburgse gemeenten en lozen daarbij geregeld kerosine. De vliegtuigen produceren op grondniveau een geluid van ruim 80 decibel, vergelijkbaar met dat van een F-16 straaljager op 1500 meter hoogte of een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Hierdoor is de kans op hart- en vaatstoornissen vele malen groter dan in een doorsnee woning elders.

  Bron: Ravage Webzine 07-09-2017

  Like

 2. Voorzitter STOP AWACS in elkaar geslagen door NAVO-militair

  GroenFront!: Van Nico blijf je af!

  In Schinveld is afgelopen weekend Nico Trommelen zwaar mishandeld door een Amerikaanse NAVO-militair. Nico is de voorzitter van STOP AWACS en zet zich al jaren in voor omwonenden van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen, die ernstige geluidsoverlast en vervuiling veroorzaakt in de wijde omgeving.

  Peter Polder van GroenFront!: “Veel GroenFronters kennen Nico al sinds de bosbezetting eind 2005. Heel de omgeving kent hem als een vriendelijke man met een groot hart. Iemand die zich al jaren keihard inzet voor een gezonde leefomgeving. Dat NAVO-personeel niet blij met hem is weten we, hij is al eerder bedreigd en aangevallen, maar hem in elkaar slaan? Onacceptabel! Van Nico blijf je af! ”

  Nico Trommelen was, naar aanleiding van de zoveelste juridische overwinning tegen de AWACS-basis, in het Schinveldse Bos op pad met journalisten van NRC toen deze militair hem lastig begon te vallen. Dat eindige met een bewusteloos geslagen Nico en een ‘I kill him’ schreeuwende militair die door bleef slaan.

  De reactie van de Koninklijke Marechaussee – die in het gebied politietaken uitvoert – is even exemplarisch als bizar. Er is een poging gedaan om de NRC-journalist dermate te intimideren dat deze een valse verklaring zou ondertekenen. Dat heeft de journalist geweigerd. Zijn fotograaf werd een dag in de cel gesmeten omdat hij weigerde zijn foto’s “af te staan”. Daarna heeft de Marechaussee de foto’s van de aanval gewist. Gelukkig konden op een andere manier de foto’s worden gered en staat het hele verhaal vandaag in NRC

  Peter Polder van GroenFront!: “Namens GroenFront! wil ik Nico in de eerste plaats beterschap wensen. Wij strijden altijd geweldloos en met open vizier, dan verwacht je dat de NAVO – ondanks hun gewelddadige reputatie – er voor zorgt dat hun soldaten de handen thuis houden.

  Ik wil ook iedereen oproepen om de NAVO-basis in Brunssum te mailen of een protest kaart te sturen. Contactgegevens https://www.jfcbs.nato.int/page6015953

  Wij willen dat de Amerikaanse NAVO-soldaat in kwestie wordt ontslagen en vervolgd, en dat er een tuchtmaatregelen worden genomen tegen Marechaussee (KMar) brigade Limburg Zuid.
  De NAVO bewijst eens en te meer dat het een gewelddadige organisatie is. Opdoeken die handel.

  Twitter @groenfront http://www.groenfront.nl
  GroenFront! Dutch EarthFirst!
  PO box 85069 • 3508 AB Utrecht • The Netherlands

  https://www.groenfront.nl/contact/

  Bron: De Vredeslijst 13-09-2017

  Like

 3. Pingback: What a Dutch wildcat ate | Dear Kitty. Some blog

 4. Pingback: German foreign wars, with extreme right support | Dear Kitty. Some blog

 5. Pingback: Galápagos wildlife threatened by Donald Trump militarism | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.