6 thoughts on “British Theresa May arms Turkish dictator Erdogan

 1. Pingback: Stand Up to Trump Britain update | Dear Kitty. Some blog

 2. Pingback: Britain against Trump update | Dear Kitty. Some blog

 3. Pingback: Donald Trump’s controversial visit to Britain | Dear Kitty. Some blog

 4. Nederland maakt Erdogan’s krijgsmacht groot

  Nederland heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Turkse wapenindustrie en krijgsmacht in de afgelopen jaren. Ontoelaatbaar, vindt onderzoeksgroep Stop Wapenhandel.

  In de periode 2006-2015 exporteerden Nederlandse wapenfabrikanten met goedkeuring van de regering voor 418,52 miljoen euro aan militaire producten naar Turkije. Volgens vredesorganisatie Stop Wapenhandel valt het niet uit te sluiten dat Nederlandse wapensystemen, waaronder (onderdelen) van pantservoertuigen, helikopters en gevechtsvliegtuigen, werden en worden ingezet tegen burgers in Turkije en in Syrië.

  Ondanks een door het kabinet in 2015 toegezegd strikter toetsingsbeleid ten aanzien van wapenexport naar Turkije, worden nog steeds militaire goederen geleverd. De SP diende september 2016, in de nasleep van de militaire couppoging in Turkije, een motie in die opriep om de export van militair materieel aan Turkije op te schorten. Minister Koenders (PvdA) ontraadde de motie omdat het kabinet geen wapenembargo in wenst te stellen tegen een NAVO-bondgenoot. De SP-motie werd slechts gesteund door de PVV, PvdD, CU en GL.

  ‘Nederland heeft met de levering van militaire technologie bovendien een bijdrage geleverd aan de snelle ontwikkeling van de Turkse wapenindustrie’, aldus Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen onderzoeksrapport. ‘De Turkse regering streeft naar een zoveel mogelijk zelfvoorzienende wapenindustrie, onder meer om geen last te hebben van eventuele wapenexportrestricties opgelegd door andere landen’.

  Volgens Benjamin Baars van Stop Wapenhandel wordt de oppositie in Turkije steeds harder onderdrukt door het autoritaire regime van president Erdogan, die zichzelf in hoog tempo meer macht toe-eigent. „Het militaire optreden in Turks-Koerdistan en Syrië maakte veel burgerslachtoffers en destabiliseert de regio. Turkije gaat zijn eigen gang en dendert daarbij op onacceptabele wijze over grenzen, letterlijk en figuurlijk. Nederland moet die situatie niet verergeren door wapens te blijven exporteren.”

  Nederland zou volgens Stop Wapenhandel geen bijdrage moeten leveren aan de destabiliserende machtspolitiek van het Turkije van Erdogan. „Juist omdat Turkije een NAVO-bondgenoot is en een belangrijke geopolitieke positie inneemt, zou de Nederlandse economisch-politieke boodschap eenduidig moeten zijn. Alle wapenexport naar Turkije en samenwerking met de Turkse wapenindustrie moet worden beëindigd. Slechts dan kan Nederlands beleid dat diplomatieke oplossingen voorstaat serieus worden genomen.”

  Bron: Ravage Webzine 06-03-2017

 5. Pingback: After London atrocity, no to racism, war | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s