15 thoughts on “Dutch referendum on European Union-Ukraine trade deal

 1. Pingback: European Union deal will harm most Ukrainians | Dear Kitty. Some blog

 2. Pingback: Ukrainian president, many other rich people, in Panama scandal | Dear Kitty. Some blog

 3. Pingback: Panama Papers, big corruption scandal | Dear Kitty. Some blog

 4. Pingback: After Dutch museum, Ukrainian criminals rob Italian museum | Dear Kitty. Some blog

 5. Pingback: Ukrainian government still not returning stolen Dutch art | Dear Kitty. Some blog

 6. Pingback: Rich corrupt Ukrainian politicians, poor Ukrainian people | Dear Kitty. Some blog

 7. Pingback: Dutch government in Ukraine referendum trouble | Dear Kitty. Some blog

 8. Pingback: European Union demands more austerity in Spain, Portugal | Dear Kitty. Some blog

 9. Pingback: Joschka Fischer advocates ‘green’ German militarism | Dear Kitty. Some blog

 10. Pingback: Poroshenko Internet censorship in Ukraine | Dear Kitty. Some blog

 11. Pingback: Dutch referendum against Big Brother secret police law | Dear Kitty. Some blog

 12. Pingback: Dutch ‘Big Brother’ secret police law referendum, 21 March | Dear Kitty. Some blog

 13. Oekraine-referendum: waarom Jan, Piet, Klaas en Lamme Goedzak moeten tegenstemmen

  Op woensdag 6 april is in Nederland een referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Een slecht verdrag: waarom tegenstemmen?

  Waarom tegen?

  1. Kunstroof: In 2005 beroofden criminelen het Westfries Museum in Hoorn van zeventiende-eeuwse kunst. In 2015 bleken extreemrechtse Oekraïense paramilitairen deze buit in handen te hebben. Het museum toonde aan, dat achter de schermen twee mannen de leiding hadden: Valentyn Nalyvaichenko. Toen baas van de Oekraïense geheime politie; nu rechts parlementslid. En Oleh Tyahnybok, neonazistisch Svoboda partijleider. Beiden ‘verbonden met de hoogste politieke top in Oekraïne’. Het museum, en de Nederlandse regering, vroegen Oekraïne: pak de rovers. Geef de kunst terug. Maar de Oekraïense regering deed dat niet; want de criminelen zaten in het politieke establishment.

  Wie bij het referendum voor stemt, zegt: Oekraïense regering, jullie zijn brave jongens, ga zo voort. Terwijl de kunstroof uit Hoorn het tegendeel aantoont. Een van veel goede redenen voor een tegenstem.

  2. Neonazi’s: De kunstroof-paramilitairen heten OUN, naar een eerdere OUN; die vermoordden tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met Hitler tienduizenden Polen, Joden, en anti-nazi’s. De nieuwe Oekraïense regering sinds 2014 verbiedt per presidentieel decreet kritiek op OUN nazi-collaborateurs als ‘crimineel’.

  In de nieuwe regering zaten leden van de Svoboda partij. Hun gewapende tak heet Combat14, naar de neonazi terreurorganisatie Combat18. De 14 verwijst naar de ‘veertien woorden’, een leus van de Amerikaanse nazi David Lane. Een nieuwe Svoboda-burgemeester rijdt in een auto met nummerplaat 14/88. 14 zijn de ‘veertien woorden’ . 88 betekent Heil Hitler (twee maal de H, achtste alfabet-letter).

  Oleksandr Sych (Svoboda), ex-vicepremier van Oekraïne, wil alle abortussen verbieden, zelfs na verkrachting. Vrouwen hebben volgens Zijne Excellentie Sych verkrachting aan zichzelf te wijten door hun ‘onzedelijke’ gedrag.

  In 2012 vroeg het Europese Unie-parlement andere Oekraïense partijen: werk niet met Svoboda samen. Merkwaardig: nu wil diezelfde Europese unie een associatieverdrag met een regering, die aan de macht kwam dankzij Svoboda-geweld; die Svoboda-ministers aanstelde. Nog steeds behoort Svoboda tot het politieke establishment.

  Net als andere uiterst rechtse organisaties. Zulke rechtse gewapende groepen heeft de Oekraïense regering nodig voor hun oorlog in het oosten van het land. Want dienstplichtigen duiken massaal onder om niet in die oorlog te hoeven vechten.

  Azov battalion symbol

  In het insigne van het Azov bataljon zitten twee nazisymbolen. De wolfsangel: symbool van de WA van de Nederlandse NSB, en van de Duitse SS divisie Das Reich. Het andere SS symbool is de ‘zwarte zon’, in wit achter de wolfsangel. Op helmen van Azov strijders staan hakenkruisen en SS runen. In het Azov bataljon zitten veel buitenlandse neonazis. De Nederlandse Volks-Unie racisten stuurden ook iemand naar Kiev om het Azov bataljon te steunen.

  Volgens Amnesty International onthoofdt het Oekraïense regeringsgezinde Aidar bataljon gevangen tegenstanders, zoals ISIS in het Midden Oosten doet.

  Het parlementslid van de Radicale Partij, tevens commandant van het Loehansk bataljon, Artyom Vitko, zong letterlijk een loflied op Adolf Hitler.

  De leider van de Rechtse Sector neonazis, Dmitro Yarosh, kreeg op kosten van de meestal straatarme Oekraïense belastingbetalers een vette baan als adviseur van de minister van Defensie.

  Toen homo’s probeerden te betogen, viel de Rechtse Sector hen aan met traangasgranaten.

  3. Links is verboden: Toen in Odessa oppositie-aanhangers een vakbondsgebouw invluchtten voor rechts geweld, stak rechts dit gebouw in brand. 46 doden, meer dan tweehonderd gewonden. De regering heeft niemand voor deze massamoord bestraft.

  In het parlement zitten alleen rechtse tot extreem rechtse partijen. Omdat linkse partijen verboden zijn, of door rechts geweld geen verkiezingscampagne kunnen voeren.

  Wie in Oekraïne een honderdvijftig jaar oud boek van Karl Marx verkoopt, krijgt vijf jaar gevangenisstraf als hij dat als individu doet; of tien jaar als zij dat als lid van een organisatie doet.

  Vijf jaar gevangenisstraf als individu, en tien jaar als lid van, bijvoorbeeld, een zangkoor, krijg je ook als je het socialistische lied De Internationale zingt. Dat de Nederlandse PvdA op bijeenkomsten ook zingt. Vreemd genoeg is de leiding van de PvdA voor het verdrag met deze Oekraïense regering die alles wat maar enigszins links is verbiedt. Hopelijk zijn veel PvdA-leden en kiezers verstandiger.

  Als tegenstander van een verbod op de Internationale of op boeken van Marx hoef je geen socialist te zijn. Alleen maar echt liberaal. Eigenlijk zouden alle D66 kiezers tegen dit associatieverdrag moeten stemmen. Evenals iedereen die zegt voor vrijheid van meningsuiting te zijn, of je nu van socialistische liederen en boeken houdt of niet.

  4. Geen persvrijheid: De regering verbood BBC en andere buitenlandse journalisten de toegang. Kritische Oekraïense journalisten zijn vermoord.

  5. Kunst: vrij? In Oekraïne is vrijheid voor kunstroof uit het Westfries Museum. Maar de Amerikaanse rockband Limp Bizkit mag Oekraine niet in. De Oekraïens-Amerikaanse klassieke pianiste Valentina Lisitsa uitte desillusie over extreem rechts en de oorlog. Als wraak oefende het Oekraïense establishment druk uit in Canada, wat leidde tot verbod van haar concerten.

  6. Marteling: De Europese Unie deporteert mensen, gevlucht voor oorlogen, naar Oekraïne; naar door de EU gesubsidieerde gevangenissen. Daar worden ze gemarteld. Een Ja stem betekent nog meer subsidie voor deze martelgevangenissen. Volgens het verdrag moet Oekraïne meer doen tegen ‘illegale migratie’. Dus waarschijnlijk: nog meer martelen.

  7. Chocola en oorlogswinst: De Oekraïense president Petro Poroshenko verklaarde de eigen dissidente bevolking in het oosten van het land tot ‘terroristen.’ In plaats van de meningsverschillen vreedzaam op te lossen, begon hij een oorlog, die duizenden mensenlevens kostte. Poroshenko behoort tot de ‘oligarchen’, de kleine steenrijke minderheid van Oekraïners die schril afsteekt tegen de straatarme meerderheid. Miljardair Poroshenko is ‘chocoladekoning’; en ‘wapenkoning’. Hij bezit fabrieken van oorlogstuig. Hoe bloediger de oorlog, hoe meer winst uit verkoop van wapens aan het leger en rechtse paramilitairen.

  8. ‘Vrije’ handel? ‘Vrij’ voor wie? Dit verdrag is te vergelijken met ‘vrijhandels’verdragen zoals TTIP. Meer macht voor weinig multinationale bedrijven. Makkelijker om kleine bedrijven kapot te concurreren. Verplichte privatisering. Weg met regels die gunstig zijn voor consumenten, werknemers, het milieu of dierenwelzijn. Macht voor grote bedrijven om zulke maatregelen te laten verbieden door geheime tribunalen als schadelijk voor winstmaken.

  Nu al leidt het nog niet door Nederlandse kiezers goedgekeurde, maar al wel toegepaste, associatieverdrag tot privatiseringsrampen voor de volksgezondheid door grote buitenlandse farmaceutische bedrijven in Oekraine.

  Het verdrag zou een ramp zijn voor kleine boeren in Oekraine. Ze zouden in de greep van grote bedrijven als pesticideproducent Monsanto terecht komen. Weg milieuvriendelijke landbouw. Ook Nederlandse boeren en consumenten zullen schade lijden van dit associatieverdrag.

  Met dit verdrag, gebaseerd op ‘vrije’ markt-ideologie, zal de corruptie nog erger worden.

  Ik, Jan stem nooit. Dus niet voor, niet tegen.

  Hallo Jan! Dit zijn geen Kamerverkiezingen. Anarchisten zoals jij willen zich niet aan politici binden door te stemmen. Bij een referendum geldt dat niet. Je kiest geen vertegenwoordiger; maar voor of tegen.

  Er is nog een verschil tussen dit referendum en verkiezingen. Bij Kamer- of Europese verkiezingen wil de regering een hoge opkomst. Daarvoor geven ze veel belastinggeld uit, aan reclame om te komen stemmen; aan veel stembureaus.

  Maar bij dit referendum wil de regering-Rutte juist een lage opkomst. Ze geven veel minder uit aan stembureaus; en niets aan campagne voor een hoge opkomst. Dit is een goede reden om tegen te stemmen, ook tegen het monddood maken van burgers. Zo kan je dit kabinet-Rutte met zijn afbraakpolitiek tegenwerken.

  Voor stemmen?

  1. Ik, Piet, houd niet van sommige tegenstanders: voor dit referendum haalde Geen Peil handtekeningen op. Die zijn rechts. Ik ben links. Daarom stem ik voor.

  Zeg Piet, niet alleen Geen Peil, ook bijvoorbeeld de SP en de Partij voor de Dieren hebben handtekeningen verzameld. Die zijn tegen dit verdrag met allerminst rechtse argumenten. In het Europese parlement stemden alle partijen links van de sociaaldemocraten tegen. Geen Peil heeft geen Ja of Nee standpunt.

  De rechtse Joshua Livestro, adviseur van de ultrarechtse Amerikaanse politica Sarah Palin, is voorman van het stem voor-comité. Met steun van Elsevier, en van het kabinet-Rutte: rechts met pseudo-sociaaldemocratisch vernis.

  Laat dit referendum niet ontaarden in een keus tussen twee abjecte soorten rechts. Luister naar de goede progressieve redenen om tegen te stemmen, en maak die verder bekend.

  2. Associatieverdrag met wie? Ik ben Klaas. De regeerders in Kiev zijn niet fris. Maar ik hoor ook onprettige dingen over Rusland en de oost-Oekraïense opstandige republieken.

  Antwoord: Het referendum gaat over het associatieverdrag met de Kiev regering. En niet met Rusland, of de Loehansk of Donetsk Volksrepublieken.

  3. Goed voor de 1% rijksten, ook goed voor de overige 99%?

  Mijn naam is Lodewijck van Avezaath. Het verdrag is goed voor grote bedrijven, dus voor Nederland. Ik stem voor.

  Geachte heer Lodewijck, wat goed is voor een minderheid van sommige miljonairs is niet automatisch goed voor anderen. Wie dit begrijpt, stemt tegen. Tegen stemmen is tegen oligarchen in Oekraïne en elders. Tegen stemmen is stemmen voor de meerderheid van het volk in Oekraïne en andere landen.

  – Ik heet Lamme Goedzak. De regering is voor het verdrag. Als trouwe onderdaan steun ik de regering.

  Lamme Goedzak, wat val je me tegen, vergeleken met je voorganger met die naam in de zestiende eeuw. Die Lamme was weliswaar een goedzak. Maar hij verzette zich toch samen met Tijl Uilenspiegel tegen de onderdrukkende Spaanse koning Filips II.

  De kiezers houden niet van het kabinet-Rutte, van hun ‘de rijken rijker, de armen armer’. Een ja-stem bij dit referendum moedigt het kabinet, en de Europese Unie-bureaucratie, aan om op de zelfde slechte weg door te gaan. Stem dus tegen, Lamme. Toon je een waardig naamgenoot van de goedzak van vier eeuwen geleden.

  Laat de meerderheid van de kiezers dan je goede voorbeeld volgen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.