Dutch godwit flies to Sierra Leone


This black-tailed godwit video says about itself:

Limosa limosa displaying and mating….

Eemnes, Holland 08-04-2012.

Translated from Dutch ornithologists Gerrit Gerritsen and Theunis Piersma:

Dutch godwit Nouakchott improves distance record

Post published by BirdLife Netherlands on July 31, 2013

Nouakchott is a black-tailed godwit with a transmitters of the ‘Kening fan’ e Greide’ project. This female godwit from Egmondermeer (North Holland) was recorded on July 27, 2013 in Sierra Leone, a record distance of 5400 kilometers from her nesting area.

After successful breeding and adding weight for migration in North Holland and a stopover in Coto Doñana (Spain), Nouakchott left on July 14, 2013 from southern Spain. On 15 July she was recorded over the southern border of Morocco. Like many other godwits, after passing the Sahara, she made a stopover in the wetlands of northern Senegal. She stayed there for about three days and was recorded on 23 July above Nouakchott, the Mauritanian capital, to which she owes her name. On July 27, she landed in the Yawri Bay, on the west coast of Sierra Leone. The Yawri Bay is part of the Ramsar site “Sierra Leone River Estuary”. This wetland is almost 300,000 acres and is of international importance for eight species: Kentish plover, ringed plover, sanderling, curlew, whimbrel, greenshank, redshank and western reef heron. It is also an important area for terns, including the rare lesser crested tern.

Few reports from Sierra Leone

It is rare for godwits breeding in the Netherlands to go so far south. Pieter Coehoorn of the Vogeltrekstation reports that there are only four ring reports from Sierra Leone. Nouakchott is the fifth and the southernmost. This is a new distance record for a godwit breeding in the Netherlands. She feeds currently on the mud flats at the mouth of the Bumpe river, a distance of 5400 km from her nesting place in the Egmondermeer.

Caught in Extremadura

In the first week of February 2013, Nouakchott was, like the other fourteen godwits called after capital cities along their migration route, fitted with a satellite transmitter near Santa Amalia in the Spanish Extremadura by researchers from the Universities of Groningen and Extremadura and the Alaska Science Center.

Follow the adventures of Nouakchott and other godwits with transmitters on www.keningfanegreide.nl.

Sign the petition to protect the habitat of grassland birds www.redderijkeweide.nl.

22 thoughts on “Dutch godwit flies to Sierra Leone

  1. Pingback: Rare little curlews in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog

  2. Vijf gezenderde grutto’s ten zuiden van de Sahara

    Dinsdag 16 juli 2013

    grutto / Jouke AltenburgAfgelopen week zijn vijf van de twaalf gezenderde grutto’s van het ‘Kening fan ‘e Greide’-project de Sahara overgestoken. ‘Lisboa’ en ‘Paris’ vlogen naar de rijstvelden in de delta van de Senegalrivier en ‘Madrid’ landde in die van Guinée-Bissau. Net als de naar die streek vernoemde steltloper ‘Bissau’. ‘Badajoz’ bevindt zich nu in Mauritanië, vlakbij de Senegalese grens.

    De meeste grutto’s die het team van wetenschapper Theunis Piersma van een zender voorzag, verblijven op dit moment in Zuid-Spanje. Verwacht wordt dat nóg een aantal hiervan de reis over de Sahara maakt. Ook zijn er grutto’s die nog in Nederland verblijven. In de pas gemaaide weilanden en ondiepe plassen vindt men nog jonge vogels en enkele ouders die laat in het seizoen voor hun kroost moeten zorgen. Van de gezenderde vogels is ‘Bordeaux’ nog de enige in Nederland. Zij verblijft op de natte weilanden tussen de kassencomplexen bij Delft en Zoetermeer.
    Zenders geen last voor grutto’s

    Volgens projectleider Piersma is het zenderproject een doorslaand succes. “De grutto’s die begin februari 2013 in de Spaanse Extremadura werden uitgerust met rugzakzenders, gedragen zich volkomen normaal en lijken op geen enkele manier last te hebben van de zenders. Omdat we verwachten dat de zenders, die worden opgeladen door zonnepaneeltjes, blijven functioneren, zullen we de grutto’s die overleven ook de komende jaren kunnen volgen”, aldus de onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen en het Global Flyway Network die actief is binnen Kening fan ‘e Greide.
    Belangrijke gegevens

    “Met de zenders verzamelen we belangrijke gegevens”, gaat Piersma verder. “Zo is de constatering dat de grutto’s veel tussenstops maken in Frankrijk, voor de Franse vogelbescherming cruciale informatie om het jachtmoratorium op grutto’s voort te zetten. Mooi meegenomen is dat het grote publiek de kans heeft om de trek mee te beleven. Als we de financiering rond krijgen, hopen we de komende winter opnieuw een aantal grutto’s te zenderen. Zo voorkomen we dat we deze effectieve ‘vliegende waakhonden’ langs de trekroute kwijtraken.”
    Gruttosoap

    Wie de gezenderde grutto’s volgt is getuige van een heuse gruttosoap. Zo vloog ‘Bissau’ na haar (mislukte) broedpoging bij Alkmaar, begin juni naar de Coto Doñana bij Sevilla. Daar sterkte zij aan om een maand later in rechte lijn over de Sahara naar haar huidige verblijfplaats te vliegen. Op slechts 100 km van haar eindbestemming maakte ze nog een tussenstop in Zuid-Senegal. Gemiddeld vloog ‘Bissau’ 70 km/u tijdens haar reis van zo’n 3000 km. Zoals gebruikelijk bij lange trektochten, vertrok de grutto in de vroege avond van Hollandse bodem. Vanuit Zuid-Spanje stak zij de eerste nacht een stuk zee en daarna het westelijke deel van het Atlasgebergte in Marokko over. De volgende dag trotseerde ze de hitte van de westelijke Sahara, gevolgd door een nacht en een dag over de droogten van Mauritanië. Na nog een nacht vliegen boven Senegal, arriveerde ze in de loop van de vierde dag (na drie etmalen onafgebroken vliegen) in de rijstvelden van Zuid-Senegal en Guinée-Bissau.
    De ‘per ongeluk’ gezenderde IJslandse grutto ‘Rotterdam’ is nog in haar broedgebied in Noordoost IJsland. Haar lange verblijf in de weilanden daar duidt waarschijnlijk op een succesvol broedseizoen.
    Kening fan ‘e Greide

    Medio 2011 ontstond het burgerinitiatief ‘Kening fan ‘e Greide’. Een club van betrokken en enthousiaste eenlingen die samen kiezen voor een nieuwe, multidisciplinaire aanpak om de toekomst van het weidelandschap aan de kaak en veilig te stellen. Als symbool voor dit bijzondere initiatief, waarin burgers optrekken met wetenschappers, natuur- en cultuurliefhebbers en vertegenwoordigers van groene organisaties, is toepasselijk gekozen voor de Koning van de weilanden, de grutto. De steltloper die voor zijn voortplanting grotendeels aangewezen is op het Nederlandse weidelandschap. En helaas in steeds minder grote aantallen te bewonderen en beluisteren valt.

    http://www.keningfanegreide.nl
    http://volg.keningfanegreide.nl
    http://www.vogelbescherming.nl/vogels_beschermen/zenderonderzoeken/grutto

    Vogelbescherming Nederland voert campagne voor het behoud van het vogelrijke Nederlandse weidelandschap. Teken hier de petitie: http://www.redderijkeweide.nl.

    Like

  3. Pingback: Welsh osprey chicks news update | Dear Kitty. Some blog

  4. Pingback: Baillon’s crake nesting | Dear Kitty. Some blog

  5. Pingback: British cuckoo migration update | Dear Kitty. Some blog

  6. Pingback: Rare bird in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog

  7. Pingback: Godwit washes itself, video | Dear Kitty. Some blog

  8. Pingback: Dutch bird news update | Dear Kitty. Some blog

  9. Pingback: Ten thousands dunlin, one curlew sandpiper, six seals | Dear Kitty. Some blog

  10. Pingback: Black-tailed godwit in Iceland, video | Dear Kitty. Some blog

  11. Pingback: Rare bird ringed in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog

  12. Pingback: Birds ups and downs in Dutch Achterhoek region | Dear Kitty. Some blog

  13. Pingback: African migratory bird count, January 2014 | Dear Kitty. Some blog

  14. Pingback: Godwit spring migration has already started | Dear Kitty. Some blog

  15. Pingback: Counting birds, from the Netherlands to South Africa | Dear Kitty. Some blog

  16. Pingback: Dutch meadow birds, video | Dear Kitty. Some blog

  17. Pingback: Dutch bird migration scientist wins Spinoza Prize | Dear Kitty. Some blog

  18. Pingback: Senegalese and Dutch black-tailed godwit research | Dear Kitty. Some blog

  19. Pingback: Migrating birds need Chinese wetland | Dear Kitty. Some blog

  20. Pingback: Wildlife in Iraq | Dear Kitty. Some blog

  21. Pingback: Sanderlings resting, video | Dear Kitty. Some blog

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.