11 thoughts on “Belgian ‘plastic soup’ pollution solution?

 1. Pingback: Young minke whale killed by plastic | Dear Kitty. Some blog

 2. Pingback: Sperm whale killed by plastic | Dear Kitty. Some blog

 3. 24-04-2013 | Razende Bol opgeruimd door kajakkers

  De Razende Bol is een waddeneiland dat tussen Texel en de kop van Noord-Holland in de Noordzee ligt. Ooit was het een gevaarlijke zandbank en stond het onder zeevaarders bekend als Noorderhaaks. Tegenwoordig is de Razende Bol een belangrijke rustplaats voor zeehonden en zeevogels. Onder invloed van stroming spoelt er veel rommel aan dat direct gevaar kan opleveren voor de natuurlijke bewoners. Ze eten plastic afval op of ze raken erin verstrikt.

  Tegenwoordig worden door scholieren en vrijwilligers veel strandopruimacties verricht die gericht zijn op het strand van de Waddeneilanden en de vaste wal. Het jaarlijks terugkerende WaddenWerkWeekend in september, waarbij het strand en wad van Terschelling afvalvrij wordt gemaakt, is een van de meest populaire evenementen van de Waddenvereniging.

  Niet alle locaties zijn eenvoudig te bereiken voor dergelijke opruimacties; onbewoonde eilanden en zandplaten moeten op andere manieren aangepakt worden. Een grote groep zeekajakkers ging afgelopen zaterdag op weg om de Razende Bol eens grondig op te schonen. Die actie leverde twaalf volle big-bags met afval op met een totaalgewicht van meer dan duizend kilo. Deze actie werd ondersteund door KIMO Nederland en België, een vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangen op en aan de Noordzee.

  De resultaten van de actie tonen aan dat opruimacties als deze bijzonder nuttig en noodzakelijk zijn. Aangezien er nog een aantal zandplaten voor de Nederlandse kust liggen heeft KIMO Nederland en België toegezegd om ook opruimacties te ondersteunen op de Richel (onder Vlieland), de Koffieboonplaat (tussen Terschelling en Ameland), de Engelsmanplaat en het Rif (tussen Ameland en Schiermonnikoog) en het Simonszand, Rottumerplaat en Rottumeroog (ten oosten van Schiermonnikoog).

  http://www.waddenvereniging.nl/

  Like

 4. Pingback: Plankton eating plastic, video | Dear Kitty. Some blog

 5. Pingback: Save endangered animal species | Dear Kitty. Some blog

 6. Pingback: Seabirds eat plastic smelling like food | Dear Kitty. Some blog

 7. Pingback: Coca-Cola plastic greenwashing | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.