Fly agaric most popular Dutch mushroom


This video is called Beautiful Fungi.

As mentioned before on this blog, there has been a poll in the Netherlands about which mushroom species is most popular.

Today, the top three of the poll were announced.

The winner is the fly agaric.

This video is called Fly Agaric toadstool growing time-lapse.

Number two is the orange peel fungus.

This is an orange peel fungus video.

This is a yellow stagshorn video.

And number three is the yellow stagshorn.

11 thoughts on “Fly agaric most popular Dutch mushroom

 1. Pingback: 100 wild bee species in Dutch town | Dear Kitty. Some blog

 2. Pingback: Favourite fungi of the Netherlands | Dear Kitty. Some blog

 3. Pingback: Destroying angels in Dutch nature reserve | Dear Kitty. Some blog

 4. Zo nu en dan, maar vooral in de nazomer als men tijdens een boswandeling de fraaie Vliegenzwam Amanita muscaria tegenkomt, bekruipt íeder mens wel de onweerstaanbare neiging om iets meer aan Paddenstoelen te gaan doen. Volkomen begrijpelijk, en zelfs: fijn! Ik heb er nooit spijt van gehad mij gedurende een aantal jaren vrij intensief met deze organismen (het zijn planten) te hebben beziggehouden, ook al ben ik meer dan de helft van de kennis die ik eens had, nu kwijt.

  Misschien heb ik een paar tips voor u.

  1. Tegen de tijd dat men een beetje grip gaat krijgen op de zgn. mycorrhizavormers (in symbiose met boomwortels levend), waarvan de Vliegenzwam er één is (daarom groeit deze ook altijd onder een aantal speciale boomsoorten), houdt het een beetje óp met deze groep. “Ach, het Paddenstoelenseizoen is alweer gauw voorbij!” verzucht men dan.

  Nou, dat valt gelukkig héél erg mee! ’s Winters is er soms bijzonder veel kleur aan het Paddenstoelenseizoen. Wat te zeggen van de zaagvlakken van allerlei grote loofboomstammen die helemaal geel overdekt zijn met de zeer veel voorkomende Gele Korstzwam Stereum hirstum – (hirsutum ‘ruigharig’ naar de korte ruige beharing van het hoedgedeelte van deze soort, die deels ook platte korsten vormt die tegen het substraat zijn aangedrukt; men noemt dit resupinaat, resupinate groeiwijze) : prachtig om vanuit allerlei hoeken te fotograferen! https://www.google.nl/#q=%22Stereum+hirsutum%22+%22Gele+Korstzwam%22

  2. Die Gele Korstzwam (mét hoedjes) heeft een helemaal glad vruchtvlies. De Vliegenzwam heeft aan de onderzijde van de hoed zgn. lamellen, herinnerend aan de baleinen van een Walvis. Dat dient ter vergroting van het oppervlak. Nog weer andere Paddenstoelen hebben aan de onderzijde van de hoed gaatjes, de uitmondingen van inwendige buisjes. Ook daaruit komen de sporen vrij.

  Nog weer andere soorten hebben stekeltjes, bijv. de Stekelzwammen, helaas een groep die het nu (nog) slecht doet in de Nederlandse natuur. U vindt ze nog maar sporadisch, om even op het woord spore te alluderen. Maar hoe dan ook: dat vruchtvlies kan er heel verschillend uitzien, ook qua kleur (de kleur wordt namelijk al snel bepaald door de kleur van de sporen, die u met wat moeite thuis als zgn. sporée op een glaasje kunt verzamelen). Maar nu komt de tip: u let dikwijls niet op precies die onderkant, omdat u daarvoor diep door de knieen moet. Dus wat neemt u mee op uw wandelingen? Een zakspiegeltje, nog mooier als het holle glas vergroot.

  3. U kunt dus uitstekend ’s winters met uw Paddenstoelenhobby dóórgaan, of zelfs begínnen! Daarbij kunt u veel binnenhuiswerk doen door te bladeren in een populair Paddenstoelenboek (er zijn er legio, ook in recyclingswinkels) en de opvallendste vormen tot u te laten doordringen (maar accoord, de klassieke Paddenstoelvorm staat in dit seizoen niet op de voorgrond, al zijn ze er wel, bijv. het aan bomen groeiend (Gewoon) Fluweelpootje Flammulina velutipes).

  https://www.google.nl/#q=%22+velutipes%22+Fluweelpootje

  Dat helpt enorm bij de determinatie (puur op het plaatje uit datzelfde boek). Brengt u een verdeling aan in de mate van voorkomen. Vanzelf ontmoet u veel gauwer een “zeer algemene” soort dan één die “vrij algemeen” of zelfs “zeldzaam” is.

  Neemt u gerust eens een Paddenstoeltje mee naar huis ter nadere bestudering, ter betere vergelijking met het plaatje (foto) in het boek. Maar éét u vooralsnog niks! Proeven, bijv. of melk van Melkzwammen Lactarius (een heel mooie en betrekklijk makkelijke groep, maar in dit seizoen zijn die er nu (haast) niet meer)

  https://www.google.nl/#q=lactarius+deliciosus

  scherp of mild smaakt, mag wel, als u het proefje maar gelijk weer uitspuugt.

  Klaas J Eigenhuis

  Like

 5. Pingback: How fungi saved a Zimbabwean girl’s life | Dear Kitty. Some blog

 6. Pingback: Common stinkhorn, video | Dear Kitty. Some blog

 7. Pingback: Rare mushroom discovery in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog

 8. Pingback: Amethyst deceivers, fly agarics and woodpecker of Vlieland | Dear Kitty. Some blog

 9. Pingback: Kingfisher and fungi | Dear Kitty. Some blog

 10. Pingback: Toad and mushroom | Dear Kitty. Some blog

 11. Pingback: Fly agaric fungi and sanderlings of Terschelling | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.