Dutch Richel island birds and seals


This video is called Kentish Plover (Charadrius alexandrinus).

Richel is a sand bank/desert island in the Netherlands, close to Vlieland island.

Richel is a breeding ground for ringed plovers, Kentish plovers, little terns, and other birds. It is also an important resting place for gray seals. At high water, the sand bank is a flood refuge, where many species of wading birds rest and, while cleaning their feathers, wait until they can forage at low tide.

Wildlife rangers on Richel have a blog (in Dutch). It is here.

3 thoughts on “Dutch Richel island birds and seals

 1. 09-10-2013 | Ringelrob gevonden bij Vlieland

  Op Vlieland is afgelopen weekend een uitgeputte ringelrob aangespoeld. De zeehond is behoorlijk verdwaald: het dier is waarschijnlijk in maart geboren bij Groenland of IJsland. De Zeehondencrèche in Pieterburen heeft de uitgeputte rob in quarantaine gezet, zodat het dier niet in contact met waddenzeehonden komt.
  De zeehondencrèche hoopt dat het vrouwtje over een maand weer voldoende is aangesterkt om de terugreis te aanvaarden. Daarbij hoopt men op enige hulp van een helikopter, die een boorplatform gaat bevoorraden.

  In Nederlandse wateren leven normaal gesproken een tweetal soorten zeehonden. De gewone zeehond is het meest talrijk. De grijze zeehonden waren sinds de Middeleeuwen bijna verdwenen, maar kwamen in de jaren negentig vanuit het Verenigd Koninkrijk terug en koloniseren langzaam de Waddenzee.

  Ringelrobben zijn in Nederland zeldzame dwaalgasten en de laatste keer dat de Zeehondencrèche een ringelrob kon verwelkomen was in 2009. Ringelrobben leven van nature in het koude water van de Noordelijke IJszee en daar heeft zijn lichaam zich naar aangepast: ze hebben een wat dikker lichaam en een kortere nek dan gewone zeehonden.

  Men denkt dat de voortdurende klimaatverandering tot gevolg heeft dat het pakijs steeds verder smelt, waardoor zeehondenpups vaak al te water raken voordat de zoogperiode is afgelopen.

  http://www.waddenvereniging.nl/nieuws/?ref=nieuwsbrief#item_7319

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ringed_seal

  Like

 2. Pingback: Birds of Richel sandbank | Dear Kitty. Some blog

 3. Pingback: Grey seal twins on desert island? | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.