Lots of money for bankers, cutbacks for science


This video is called ExoMars: Europe’s first tracks on Mars.

It seems that those tracks are now being postponed for a long time.

From the BBC:

Europe delays its ExoMars mission

By Jonathan Amos
Science reporter, BBC News

Europe is delaying its flagship space mission to Mars by more than two years.

The ExoMars rover, which will search for signs of life on the Red Planet, will not now launch until 2016 because of the high cost of the project.

The 1.2bn-euro price tag is deemed to be too high by governments, and space officials have been asked to find ways to reduce it.

1.2bn euro is indeed a lot of money.

However, let’s compare it to the far bigger sums (700 billion dollars in the USA) which European, United States, and other governments are now spending on bailing out bankers who have mismanaged the economic system. Bankers who then celebrate their bailout in posh places drinking champaign.

And think also about poverty, health care, education, the environment, etc. etc. All of which sums of money were asked for in recent years, far less than the capitalist bailout sums of now. Sums of money refused then. Far bigger sums granted to the bankers now.

Science and money in Britain: here.

Blame bad incentives for bad science. How a ‘publish or perish’ attitude may be derailing the scientific enterprise, by Bethany Brookshire, 8:04am, October 21, 2016: here.

6 thoughts on “Lots of money for bankers, cutbacks for science

  1. Leidse bachelorstudenten ontdekten unieke planeet

    De exoplaneet die drie Leidse bachelorstudenten eind vorig jaar ontdekten blijkt een uniek object te zijn: een stuk groter dan Jupiter, en met bijna vijf keer zijn massa. Het is de eerste planeet die is ontdekt rondom een hete, snel draaiende ster.

    Afbeelding: Artist impression van de ster OGLE2-TR-L9 met planeet OGLE2-TR-L9b © ESO.

    Bachelorstudenten
    Vorige week donderdag 4 december werd de nieuwe exoplaneet aan de astronomische wereld gepresenteerd. Deze was eind vorig jaar ontdekt door drie Leidse bachelorstudenten: Meta de Hoon, Francis Vuijsje en Remco van der Burg. Zij werden begeleid door sterrenkundige Ignas Snellen. De unieke exoplaneet is de eerste die is ontdekt rondom een hete, snel draaiende ster. Het resultaat wordt deze maand gepubliceerd in het tijdschrijft Astronomy & Astrophysics.

    Indirecte waarneming
    Exoplaneten zijn planeten die draaien om andere sterren dan de zon. Dat deze planeten bestaan wordt meestal afgeleid uit indirecte waarnemingen en daarop gebaseerde berekeningen. Exoplaneten werden voor het eerst ontdekt in de jaren negentig, toen de technologie ver genoeg gevorderd was om telescopen te maken die gevoelig genoeg waren. Er worden nog altijd nieuwe exoplaneten ontdekt. In totaal zijn er nu zo’n 300 bekend.

    Extra moeilijk
    De drie studenten zijn erg enthousiast. ‘Het is prachtig nieuws dat onze ontdekking nu is bevestigd, en dat het dan ook nog zo’n vreemd object blijkt te zijn’, zegt Meta. ‘De ster waar deze planeet omheen draait, tolt eens per twee dagen om zijn as’, vervolgt Francis. ‘Dat heeft de bevestiging van de aard van het object extra moeilijk gemaakt.’

    Snel roterende sterren
    Alleen met behulp van een van de grootste telescopen op aarde, de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili, was het mogelijk om de minieme schommelingen van de moederster waar te nemen die door de planeet worden veroorzaakt. Zo kon de massa worden bepaald op ongeveer vijf keer die van Jupiter. Remco van der Burg legt het belang uit van de ontdekking: ‘In de studies naar planeetovergangen zijn tot op heden snel roterende sterren genegeerd. Hierdoor kunnen veel exoplaneten zijn gemist.’

    Helderheidsdipje
    De studenten vonden de planeet tijdens het testen van een computerprogramma voor lichtfluctuaties op duizenden sterren in de OGLE-database [link ]. Zij ontdekten bij een van de sterren een afname in helderheid met ongeveer een procent gedurende twee uur, elke 2,5 dag. Zij vermoedden dat een passerende planeet dit helderheidsdipje veroorzaakte. Dat het hier niet gaat om een zogenoemde bruine dwerg of een kleine ster, is nu bevestigd door vervolgobservaties met de VLT. De nieuwe exoplaneet kreeg de naam OGLE2-TR-L9b.

    Heetste ster
    OGLE2-TR-L9b draait in 2,5 dag om zijn ster en bevindt zich op een afstand van 3% van de afstand van de aarde tot de zon. De planeet is heet en opgezwollen. De ster zelf is met 7000 graden Celsius zo’n 1000 graden warmer dan onze zon. Het is de heetste ster met een planeet die ooit is ontdekt.

    Artikel:
    I. Snellen et al, ‘OGLE2-TR-L9b: An exoplanet transiting a fast-rotating F3 star’, 2008, Astronomy and Astrophysics, in press.

    (9 december 2008/DH)

    Like

  2. Pingback: Water on Mars discovered? | Dear Kitty. Some blog

  3. Pingback: Asteroid named after Dutch feminist | Dear Kitty. Some blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.